Savasana

21.11.2019

ASANA

Vilken är den viktigaste ställningen för dig, alltså för dig personligen? För mig är det inte bara en utan flera, specifikt de som öppnar upp höftet och hjärtat/bröstet. Men den allra viktigaste för oss alla är död mans ställning, Savasana.

Savasana

En yogaklass avslutas ofta med Död mans ställning, syftet är att kroppen ska återhämta sig efter serien asanas du gjort. Du lägger fokus på att medvetet slappna av dina kroppsdelar och ditt sinne. Din puls sjunker och din kropp registrerar vad som har hänt under klassen. 

Som yogainstruktör kan du lägga till den i vilket skede som helst i din klass, som en kort vila istället för barnet, speciellt om du arbetar med en grupp som har högt blodtryck eller problem med leder. 

Fördelar med Savasana är många, t.ex. kan den både hjälpa mot trötthet och insomnia, blodtryck och huvudvärk.

Savasana ser ut som en lätt ställning, men att ligga stilla och hålla fokus på sig själv i nuet kan vara svårt, då tankar om tiden eller måsten kan dyka upp. Ställningen ska ta 10-20 minuter, men har du kort om tid så hjälper också några minuter.

SAVASANA

Hur?

Lägg dig ned på rygg, separera benen lite och låt fötterna falla ut till sidorna. Placera armana ut en bit från kroppen med handflatorna uppåt. Dra hakan lite närmare halsen så din nacke blir längre, känns det som du fick en dubbelhaka? Då är det rätt, det skall dock inte kännas som om du stretchar nacken. Öppna munnen lite så du inte biter ihop tänderna, men fortsätt andas in och ut genom näsan. Stanna här och slappna av ditt sinne och din kropp del för del.

An attitude of gratitude brings great things

-Yogi Bhajan